Siirry pääsisältöön

Lähihoitajaopiskelija työssäoppimassa pajalla!

Tapasin Joona Kaattarin, 28 vuotiaan lähihoitajaopiskelijan, joka suorittaa viimeistä työharjoittelua Porin nuorten työpajassa. Pääsin kyselemään Joonalta miten hän päätyi tänne, mitä hän tekee ja vähän jotain ylimääräistäkin. 😊




Mitä teet täällä?

-          "Tulin ensimmäisen kerran noin vuosi sitten ja kysyin silloiselta ohjaajaltani, että mitä täällä tehdään ja minulle sanottiin, että kerro meillekin heti kun tiedät. Kysyin sitten, että ”ihan oikeasti, mitä mä teen näiden nuorten kanssa?”. Vastaukseksi sain, että mitä vaan niin kauan kun se on laillista ja saat nuoria mukaan ja liikkeelle.
    Ensimmäinen silloinen veto piti sisällään erilaisia harjoitusmenetelmiä ja opetusta ravinnosta sekä sen merkityksestä hyvinvoinnille.
Nyt sitten lähestytään niitä puntteja anatomiapohjalta, että saadaan fysikaalisten faktojen perusteella hahmotettua paremmin ihmisen kehon toiminnan järjestelmää."

Joona poseeraa
anatomia-apurinsa Lexan kanssa.

Pidät anatomia ja kuntosalitunteja, miksi?


-          "Vedän viisi viikkoa kestävän setin, mikä pitää sisällään anatomian teoriaa ja kuntosaliharjoittelua. Ne kohtaavat sillä tavalla, että teoriassa harjoiteltuja lihaksia biomekaanisesti mennään harjoittamaan salille. Kun moni, joka on käynyt ja käy kuntosalilla, haluaisi tietää asioista enemmän. Haluan jakaa tietoa niin, että se vielä tuodaan käytäntöön salilla. Kaikilla kuitenkin se anatomia on sama vauvasta vaariin."

Sinä olet siis käytännössä kehittänyt tänne liikuntapajan tapaisen toiminnan?

-          "No juu, vaikka ei se sillä nimellä kulje. Se on vähän sellaista, että tuodaan tiede takaisin siihen harjoitteluun. Ei tässä mitään uutta olla keksitty. Lähdetään ihan niiden faktojen pohjalta tekemään. Ja täällä ei ole vielä sellaista, kun liikuntapaja. Tulevaisuus näyttää sen tuleeko."

Ja olet työharjoittelussa, mitä siihen sisältyy?

-          "Kyllä ja itseasiassa koulusarani viimeinen. Tämä kestää 7 viikkoa, kaksi takana ja viisi viikkoa edessä, jonka jälkeen valmistun. Aika ristiriitaiset fiilikset, kun haluaa valmistua, mutta sitten taas tämä opiskelu ja varsinkin erikoistuminen on ollut niin hienoa aikaa.
    Viimeisellä viikolla tulee näyttö, joka sisältää klassisen hieronnan näytön ja myös ammattikriteerit, jotka tulee osata näyttää. Nämä siis ovat enemmänkin paperisotaa."


Miksi tulit juuri nuorten työpajalle?

-          "Alunperin tulin tänne lähinnä mielenkiinnosta. En oikeastaan tiennyt pajatoiminnasta mitään. Koulusta käytiin nopeasti tutustumassa ja ajattelin mielessäni, että miksi ei... Hyväksi valinnaksi se osoittautuikin.
          Tulin tänne uudestaan, koska paikka oli tuttu minulle. Ja paikkana tästä jäi niin hyvä maku, juurikin hyvältä ilmapiiriltään ja miten kaikki tulevat toistensa kanssa keskenään toimeen."

Millaisille ihmisille suosittelisit tätä paikkaa?

-          "Kaikille, jotka menevät sarakkeeseen nuoret, eli alle 29 vuotiaille tässä tapauksessa, joilla on epätietoisuus omasta tulevaisuudestaan.
    Esimerkiksi, jos minulla olisi vaikka välivuosi lukiosta ja haluaisin vähän miettiä mitä teen, mutta en kuitenkaan haluaisi olla kotona neljän seinän sisällä vaan pitää itseni aktiivisena, niin paja on siihen aivan erinomainen paikka. Ja aika vähän on sellaisia ongelmia, jotka jäisivät ratkaisematta, mitä tulee esimerkiksi virastoasioihin tai muihin, koska täällä on niin osaava se henkilökunta, jotka niistä huolehtivat."


Millainen itse olet työntekijänä sekä vapaa-ajallasi?

-          "Työntekijänä omaan mielestäni hyvän työmoraalin, eli asiat tulee hoitaa niin kuin ne sovitaan. Siinä on silti jatkuva harjoittelu, ettei mene lupailemaan liikoja. Pitää myöskin osata sanoa ei, koska sekin on vastuun ottamista. Pyrin olemaan avoin. Tänään  ensimmäisellä anatomian tunnilla sanoin, että en todellakaan tiedä kaikkea, mutta niihin kysymyksiin, joihin tiedän vastauksen, niin vastaan kykyjeni mukaan. Ja sekin on  ammatillista, että tiedostaa omat rajansa.
    Tällaisessa ympäristössä olen sosiaalinen (toki myös luonteeltani) ja onhan tämä sosiaali- ja terveysala, mitä opiskelen. Olen myös hieman erakko. Tykkään soittaa kitaraa vaikka useamman tunnin ihan itsekseni, tai olla vaan hiljaa ja touhuta omia juttujani. Molempia puolia kuitenkin tarvitaan."

Mitä sitten teet vapaa-ajalla rentoutuaksesi arjen keskellä?

-       "Olen todella huono stressaamaan, vaikka tietyllä tavalla on rankempiakin aikakausia siis työmäärällisesti. Elämässä kun on ylipäätään niin paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Kun on sellainen tilanne, että pääsen irrottautumaan ja otan aikaa itselleni, niin yksi asia mitä teen, niin menen salille. Toinen ihan eri juttu on se musiikki. Se vie jonnekin sellaiseen paikkaan ja tilaan, jossa on pelkästään se musiikki. Soitanpa sitten tai kuuntelen, niin se on yksi parhaista tavoista itselleni "nollata".
    Olen elämänkatsomukseltani luterilainen kristitty. Mentaliteettiini kuuluu ajattelutapa, että niin kuin kuudentena päivänä luotiin ihminen, niin seitsämäs päivä oli lepopäivä. Sai aloittaa viikkonsa levolla ja tätä koitan myös soveltaa omaan elämääni. Eli se on minulle se sunnuntai, messu ja jumalanpalvelus, jolla pyrin viikkoni aloittamaan. Se toimii lepopaikkana, jossa asiat eivät riipu minusta itsestäni. Asiaan vihkiytyneet sen varmasti ymmärtävät."

Kerroit, että soitat kitaraa. Sinulla on myös bändi, kerro siitä.

-          "Noin puolitoista vuotta sitten sai Returned niminen bändi nähdä päivänvalon ja aika tarkkaan vuosi sitten painettiin demo ulos. Olen tehnyt hyvän ystäväni kanssa musiikkia todella kauan ja ajatuksena oli se, mikä varmasti monella muullakin, jolla on omaa materiaalia, että olisi kiva päästä oikeasti toteuttamaan sitä oikean bändin kanssa. Löysimme sitten rumpalin ja basistin. Viimeisimmälle keikalle, joka oli Maata näkyvissä – festareilla, löysimme kosketinsoittajan, joten saatiin luopua taustanauhoista. Nyt olisi tarkoitus tänä vuonna mennä studioon tekemään pitkäsoitto. Ensimmäinen kolmen kappaleen demo julkaistiin ensimmäisellä keikalla ja vastaanotto on ollut hyvä.
Kutsumme itse musiikkiamme tunnariheviksi, koska siinä on vahva luterilainen sanoma, mutta se on synfonista ja melodista death metallia genreltään. Sitä on mukava soittaa ja laulaa, mutta tietysti kuuntelijakunta on pieni. Suuntaamme musiikin suoraan kristillisiin piireihin, koska sellaista siellä ei hirveasti ole tällä hetkellä. Sitä on, mutta uskallan väittää, että tämän tyyppistä ei ole paljoakaan.
   Itse siis soitan kitaraa, laulan, sävellän, sovitan ja sanoitan kappaleita. Toisen kitaristin kanssa teemme kappaleet ja niitä tulee aina vuoro perään. Uskallan väittää että, olemme niin kauan tehneet yhdessä musiikkia, että toinen osaa jo ajatella, mitä toinen soittaisi mihinkin kohtaan."
Voit käydä tutustumassa Joonan bändiin facebook-sivulla Returned


Kiitos Joonalle kivasta haastattelusta. 😊
Toivottavasti lukijat saivat nyt vielä paremman käsityksen siitä, miten laajat mahdollisuudet täällä on toteuttaa itseään, riippumatta siitä, minkälainen ihminen juuri sinä olet!


Ystävällisesti,
Jemina 😊 Porin nuorten työpaja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranta-arvostelu #3 - Las Palus

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Las Palus         Osoite:  Uimarannantie, 29350 Kullaa         Vesistöntyyppi: Järvi (Palusjärvi)         Matka Porin keskustasta: 18 km Las Palus on Kullaalla sijaitseva uimaranta. Se sijaitsee vajaan parinkymmenen kilometrin päässä Porin keskustasta. Rannalle käännytään Harjulantieltä ja tulevaan käännökseen ohjaavat näkyvät kyltit. Silti pieni tie saattaa olla hiukan huomaamaton. Hyvin nimetty Uimarannantie on alussa erittäin pomppuinen, joten ajovauhtia kannattaa hillitä huolella. Parkkeeraukseen on hyvin tilaa. Rannalla on reilusti tilaa muutenkin. Nurmikkoa riittää ja hiekka-aluettakin on melko runsaasti.  Lentopalloverkolle on ainakin pylväät. L

Ranta-arvostelu #5 - Varvinrannan uimaranta

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Varvinrannan Uimaranta           Osoite: Kanikarintie 11, 28190 Pori           Vesistön tyyppi: Meri           Matka Porin keskustasta: 17 km Varvinrantaan ajaessa on helppo harhautua väärälle reitille. Ensin ajetaan pitkän matkaa pitkin Lyttyläntietä, kunnes käännytään Varvintielle ja viimeiseksi Kanikarintielle. Sitten saavutaan Y-haaraan, josta on mentävä oikealle, mutta kylttiä tässä haarassa ei ole. Vasemmalle vievä tie johdattaa rannan vieressä olevalle venesatamalle. Lopulta löytyvä hiekkaranta on pieni, kaislikon ympäröivä. Se sijaitsee pienessä Varvinlahden haarassa, joten vastaranta on todella lähellä ja uimatilaa on melko vähän. Vesi ei ehdi syventyä

Ranta-arvostelu #4 - Pappilanlampi

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Pappilanjärvi           Osoite: Järvitie, 28450 Ulvila           Vesistön tyyppi: Järvi (Pappilanjärvi)           Matka Porin keskustasta: 12 km Pappilanlammelle ajaessa ei tunnu siltä, että matkan päämäärä olisi yleinen uimaranta vaan pikemminkin jonkun kotipiha. Rannan sijainti saattaakin siksi hämmentää, mutta se on helppo löytää, sillä matkan varrella on hyvin viitat, jotka ohjaavat rantaa etsivät oikeaan suuntaan. Parkkipaikasta on kuitenkin helppo ajaa ohi. Parkkialueen kupeessa on pukuhuoneet ja ylellisiltä tuntuvat vessat, joissa kulkee vesi. Muuten rannalla ei juurikaan tiloja ole, mutta löytyy sieltä sentään yksi penkki ja roskis. Järvi on oikein rauhaisas