Siirry pääsisältöön

Kiitos, Porin nuorten työpaja


No nyt tulee painavampaa settiä. Anteeksi, läheiset jotka tätä luette. En osaa enkä tykkää puhua yksityisasioistani. Kyllä te tiiätte. Aloitin pajalla huhtikuussa. Minut määrättiin tänne kuntouttavaan työtoimintaan virallisesti pitkittyneen työttömyyden johdosta, ja tätä olen ihmisille kertonutkin.


 Painavampi syy kuntouttavalle oli se, että työllistymistoimiston yhteyshenkilö, sairaanhoitaja sekä heidän kauttaan tapaamani psykiatrinen sairaanhoitaja olivat todella huolissaan mielenterveydestäni ja masennuksestani. Piirit olivat kuulemma liian pienet, ja heidän sanojensa mukaan tarvitsin kipeästi elämääni sisältöä. Ikuisena vastarannan kiiskenä vänkäsin vastaan. En halunnut tutustua ihmisiin. En halunnut aikataulutettua rytmiä ja asioita joita on pakko tehdä. Niin kuin aamuisin sängystä nouseminen. En halunnut päästä eroon masennuksestani, sillä se oli ollut oleellinen osa identiteettiäni kymmenen vuotta. Miten ihmeessä ihmisen kuuluu olla, jos se ei halua kuolla?


Myönnyin kuitenkin tulemaan pajalle kokeilemaan. Pakollistahan tänne tulo ei ollut, ja sain luvan lähteä lätkimään heti kun siltä tuntuu. Ensimmäisenä päivänä mainitsin Piialle valokuvaavani ja Piia nappasi minut siipiensä suojiin, lykkäsi kameran kouraan ja kuvainnollisesti potkaisi perseelle. Näytäs sitten mitä osaat.


Eniten minua ehkä pelotti ihmisiin tutustuminen. Koen olevani sosiaalisesti enemmän tai vähemmän vajaa eikä mulla oo mitään käsitystä siitä, miten ihmiset hankkii kavereita. Se optimaalinen teinivaihe elämässä, kun muut opetteli juhlimaan, tutustumaan ja sosialisoimaan ihmisten kanssa meni mulla toivoen kuolemaa ja peläten turpaan saamista. Silti pajalla ei ole tarvinnut murehtia. Tuntuu kuin talosta huokuisi sellaista särkynyttä lämpöä. Hei, me ollaan kaikki vähän rikki, tule tänne niin jutellaan. Vaikka ryyppäämisestä, perhesuhteista tai leivän koostumuksesta. Mistä vaan. Tai sitten istutaan hiljaa ja kuunnellaan kun muut puhuu. Eikä kukaan lynkkaa tai tuomitse mistään.



Voin käsi sydämellä sanoa, että Porin nuorten työpajalle tuleminen on ollut paras asia mitä oon tehnyt (tai mitä mut on laitettu tekemään) pitkään, pitkään aikaan. Mun mielikuva pajasta oli varmasti aika lailla sama kuin monen muun. Että täällä on vain narkkareita, sosiaalisesti vammaisia urpoja ja muita "saamattomia luusereita". Väärin. Onhan täällä myös päihdeongelmista kärsiviä, sosiaalisesti rajoittuneita sun muita, mutta ihan yhtä lailla myös opiskelijoita suorittamassa näyttöjä, työharjoittelijoita jos miltä alalta ja ihan vain huonon tuurin takia työttömäksi jääneitä. Kaikenlaista sakkia. Ei tämä mikään luuserilinnoitus ole. 




Pajalla kuka vaan voi olla oma itsensä. Jokaiselle löytyy se jokin juttu, missä on hyvä. Minulle valokuvaaminen on aina ollut ikään kuin itsestäänselvyys, olen kuvannut aina. Isäni on valokuvaaja, ja olen kai jollain tapaa ikäni ajatellut, että en kiusallanikaan kävele isäni jalanjäljissä. Valokuvaaminenhan on niin helppoa ja arkipäiväistä. Pajalle tultuani on itsevarmuuteni ja kiinnostukseni valokuvaamista kohtaan kohonnut pilviin. Ei hitto, miehän osaan jotain! Tästä vois tehdä ammatin! Ensimmäisten päivieni aikana, kun käsittelin ottamiani kuvia Gimpillä pajan tietokonehuoneessa, kävi selkäni takana kourallinen ihmisiä ihmettelemässä, että miten sä oikein osaat, en mä tommosta ois tajunnu tehdä. Siis asioista, jotka ovat olleet mulle täysiä itsestäänselvyyksiä niin kauan kuin muistan. Ihan tosissani ajattelin, että asiat joissa ilmeisesti olen oikeinkin hyvä ovat sellaisia, joita ihan jokainen osaa. Sehän nyt on ihan pässinlihaa miten otetaan teknisesti hyvä valokuva. Ai ei?


Ajan kuluessa pajalla sain jatkuvasti lisää tekemistä. Kuvausprojektien suunnittelua, järjestelyä, rekvisiitan perässä ihmisille soittelua ja viestittelyä, haastatteluita, ulkoasujen suunnittelua. Kymmeneen vuoteen en ole ollut itsevarma mistään, mutta pajalle tultuani olen löytänyt itsestäni paljon vahvuuksia. Sosiaalisten tilanteiden kammo on vain selätettävä, kun ei ole vaihtoehtoja. Ja se helpottuu koko ajan. Opin jatkuvasti lisää Photoshopista ja kameroista. Opin tekemään asiat kunnolla, eikä vain hutiloimaan, kunnes välttävä tulos on saavutettu.


Mutta mikä tärkeintä, olen oppinut ymmärtämään itseäni paremmin. Antamaan itselleni anteeksi. Olen oppinut keskittymään olennaiseen. Olen oppinut yrittämään kovemmin. Mitään täyskäännöstä ei ole tapahtunut, eikä sitä voi näin lyhyessä ajassa odottaakaan, mutta olen kasvanut ihmisenä. Olen itsevarmempi, ja vaikka taistelen masennukseni kanssa edelleen, on minulla suurempi kynnys antaa sen vetää minua kuin pässiä narussa. Vuosi sitten tähän aikaan makasin viikkokausia sängyssä syömättä ja nukuin kaksikymmentä tuntia päivässä. Ihastelin peilistä kuinka kauniilta näytin, kun en ollut syönyt kolmeen päivään. Tiedostin, että ruokin vain pahaa oloani ja romantisoin mielenterveyshäiriötäni. Ja odotin, että joku olisi ojentanut kätensä ja kiskonut minut kaivamastani haudasta ylös.


Nuorten työpaja on ollut se auttava käsi. Mutta ylös se ei minua vetänyt, vaan näytti, että pienellä avustuksella osaan kyllä kiivetä ihan itse. Pajalla olo on antanut sitä kaipaamaani tarttumapintaa elämään, ja opettanut, että jos vain yritän, olen ihan riittävän vahva. Eikä kaikesta tarvitse selvitä yksin.

- Henna 

Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tämän jutun kuvitus on vielä vähän harmaata, mutta tarinasta päätellen väriä on luvassa ;-)

    VastaaPoista
  3. Hienoa kuulla, että sinulla on nyt kaikki paremmin. Olen ehdoton paja-fani. Oma poikani löysi sisältöä elämäänsä bändipajalta ja nyt opiskelee muusikon ammattitutkintoa Palmgrenilla. Se päivän sinua nuorempi. Kaikkea hyvää sinulle, aikuislukion Maarit

    VastaaPoista
  4. Aivan järjettömän ihana kirjoitus, osui silmiin aivan sattumalta kun etsiskelin työpajoista tietoa. Ja sun kuvat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista, ja toivottavasti löysit tämän lisäksi myös sen mitä oikeasti etsit! <3: Henna

      Poista
  5. Ihana, rohkea kirjoitus! Hienoa että olet löytänyt itsesi ja harrastuksen (kuvien perusteella ammatinkin), jonka avulla voit ilmaista itseäsi. Toivottavasti muutkin löytävät tarvitessaan vastaavanlaista apua. Upeaa työtä Henna ja Porin Nuorten Työpaja ❤

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranta-arvostelu #3 - Las Palus

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Las Palus         Osoite:  Uimarannantie, 29350 Kullaa         Vesistöntyyppi: Järvi (Palusjärvi)         Matka Porin keskustasta: 18 km Las Palus on Kullaalla sijaitseva uimaranta. Se sijaitsee vajaan parinkymmenen kilometrin päässä Porin keskustasta. Rannalle käännytään Harjulantieltä ja tulevaan käännökseen ohjaavat näkyvät kyltit. Silti pieni tie saattaa olla hiukan huomaamaton. Hyvin nimetty Uimarannantie on alussa erittäin pomppuinen, joten ajovauhtia kannattaa hillitä huolella. Parkkeeraukseen on hyvin tilaa. Rannalla on reilusti tilaa muutenkin. Nurmikkoa riittää ja hiekka-aluettakin on melko runsaasti.  Lentopalloverkolle on ainakin pylväät. L

Ranta-arvostelu #5 - Varvinrannan uimaranta

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Varvinrannan Uimaranta           Osoite: Kanikarintie 11, 28190 Pori           Vesistön tyyppi: Meri           Matka Porin keskustasta: 17 km Varvinrantaan ajaessa on helppo harhautua väärälle reitille. Ensin ajetaan pitkän matkaa pitkin Lyttyläntietä, kunnes käännytään Varvintielle ja viimeiseksi Kanikarintielle. Sitten saavutaan Y-haaraan, josta on mentävä oikealle, mutta kylttiä tässä haarassa ei ole. Vasemmalle vievä tie johdattaa rannan vieressä olevalle venesatamalle. Lopulta löytyvä hiekkaranta on pieni, kaislikon ympäröivä. Se sijaitsee pienessä Varvinlahden haarassa, joten vastaranta on todella lähellä ja uimatilaa on melko vähän. Vesi ei ehdi syventyä

Ranta-arvostelu #4 - Pappilanlampi

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Pappilanjärvi           Osoite: Järvitie, 28450 Ulvila           Vesistön tyyppi: Järvi (Pappilanjärvi)           Matka Porin keskustasta: 12 km Pappilanlammelle ajaessa ei tunnu siltä, että matkan päämäärä olisi yleinen uimaranta vaan pikemminkin jonkun kotipiha. Rannan sijainti saattaakin siksi hämmentää, mutta se on helppo löytää, sillä matkan varrella on hyvin viitat, jotka ohjaavat rantaa etsivät oikeaan suuntaan. Parkkipaikasta on kuitenkin helppo ajaa ohi. Parkkialueen kupeessa on pukuhuoneet ja ylellisiltä tuntuvat vessat, joissa kulkee vesi. Muuten rannalla ei juurikaan tiloja ole, mutta löytyy sieltä sentään yksi penkki ja roskis. Järvi on oikein rauhaisas