Siirry pääsisältöön

Helteestä kärsivän univajainen fakta-avautumissessio

Heippa kaikille jälleen kerran! Tänä kesänä meidät on siunattu - tai kirottu lämpimillä säillä. Moni meistä on varmasti tässä vaiheessa sen verran univajeisia ja muutenkin tähän säähän kyllästyneitä. Haluaisin kirjoittaa artikkelin, jolla olisi jotain väliä, joka riipaisisi sielua tai jotain sellaista... Mutta tuntuu että minulla on 2 aivonystyrää jäljellä. Joten hieron niitä nyt yhteen ja listaan asioita, jotka ovat usein mielen päällä. Pahoittelen jo etukäteen.

1) Ootko nähnyt harjasusia ennen? Nämä kryptidiä muistuttavat pitkäjalkaiset olennot eivät nimestään huolimatta ole sukua susille. Eivätkä ketuille, vaikka siltä näyttävätkin.

Hehe. Siinä hän menee. Kattokaa noita jalkoja. (c) Westernkansasnews

2) Antarktis on jääpeitteestään huolimatta kaikista kuivin manner ja lasketaan aavikoksi. Kovat tuulet ja kova pakkanen tekevät mantereesta lähes asumiskyvyttömän.

3) Maailman suurin vuorijono sijaitsee Atlantin valtameren pohjassa. Sitä kutsutaan Atlantin keskiselänteeksi. Selänne on syvällä merenpinnan alapuolella suurimmaksi osaksi, mutta Islanti on osa vuorijonoa. Huh huh. 

4) Maailman syvin järvi Baikal sijaitsee Siperiassa. Se on 1,642 metriä syvä. Syvin joki on Kongo, joka on maksimissaan 220 metriä syvä. Syvin meri on Tyynimeri, jossa Challengerin syvänne sijaitsee. Se on alin kohta on 10,994 metriä.

5) Pari faktaa Suomesta: Suomi oli ensimmäinen Euroopan maa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Juomme eniten maitoa maailmassa ja meillä on tarpeeksi saunoja siihen, että kaikki meistä voisimme saunoa samaan aikaan. Vanhin yhä käytössä oleva puurakennus on Vöyrin kirkko joka rakennettiin vuonna 1626. Noitavainot olivat yleisiä myös Suomessa keskiajalla. Puolet tuomituista olivat miehiä. Tiedämme, että Suomessa on maailman eniten järviä, mutta tiesitkö että meillä on myös maailman eniten saaria? Olemme myös kovia kierrättämään ja ilmeisesti 90% pulloista päätyy kierätykseen. Ja nyt kun helleaalto on jälleen käynnissä, mainitaan vielä Suomen lämpöennätykset: Alin Suomessa mitattu lämpötila oli vuonna 1999 Kittilän Pokassa. Mittari näytti -51,5 astetta. Lämpöennätykseme on 37,2 astetta joka mitattiin Liperissä vuonna 2010. Eli vaikka nyt tukalaa onkin, asiat voisivat olla pahemmin.

6) Univajaus tyhmentää. Siltä kyllä tuntuukin. 

Toivottavasti opitte jotain uutta. Muistakaa juoda paljon vettä, syödä suoloja ja laittakaa sauna tulille jos olette vapaalla. Saunominen tehostaa verenkiertoa ja näin ollen viilentää! 

-E

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ranta-arvostelu #3 - Las Palus

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Las Palus         Osoite:  Uimarannantie, 29350 Kullaa         Vesistöntyyppi: Järvi (Palusjärvi)         Matka Porin keskustasta: 18 km Las Palus on Kullaalla sijaitseva uimaranta. Se sijaitsee vajaan parinkymmenen kilometrin päässä Porin keskustasta. Rannalle käännytään Harjulantieltä ja tulevaan käännökseen ohjaavat näkyvät kyltit. Silti pieni tie saattaa olla hiukan huomaamaton. Hyvin nimetty Uimarannantie on alussa erittäin pomppuinen, joten ajovauhtia kannattaa hillitä huolella. Parkkeeraukseen on hyvin tilaa. Rannalla on reilusti tilaa muutenkin. Nurmikkoa riittää ja hiekka-aluettakin on melko runsaasti.  Lentopalloverkolle on ainakin pylväät. L

Ranta-arvostelu #5 - Varvinrannan uimaranta

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Varvinrannan Uimaranta           Osoite: Kanikarintie 11, 28190 Pori           Vesistön tyyppi: Meri           Matka Porin keskustasta: 17 km Varvinrantaan ajaessa on helppo harhautua väärälle reitille. Ensin ajetaan pitkän matkaa pitkin Lyttyläntietä, kunnes käännytään Varvintielle ja viimeiseksi Kanikarintielle. Sitten saavutaan Y-haaraan, josta on mentävä oikealle, mutta kylttiä tässä haarassa ei ole. Vasemmalle vievä tie johdattaa rannan vieressä olevalle venesatamalle. Lopulta löytyvä hiekkaranta on pieni, kaislikon ympäröivä. Se sijaitsee pienessä Varvinlahden haarassa, joten vastaranta on todella lähellä ja uimatilaa on melko vähän. Vesi ei ehdi syventyä

Ranta-arvostelu #4 - Pappilanlampi

Olemme ottaneet tehtäväksemme arvostella Porin lähistöllä olevia yleisiä uimarantoja. Arvosteluihin olemme rakentaneet viiden kategorian pisteytyksen. Jokaisesta rannasta annamme arvosanan näiden kategorioiden keskiarvon mukaan. Arvostelukategorioista voit lukea enemmän ensimmäisestä ranta-arvostelusta. Pappilanjärvi           Osoite: Järvitie, 28450 Ulvila           Vesistön tyyppi: Järvi (Pappilanjärvi)           Matka Porin keskustasta: 12 km Pappilanlammelle ajaessa ei tunnu siltä, että matkan päämäärä olisi yleinen uimaranta vaan pikemminkin jonkun kotipiha. Rannan sijainti saattaakin siksi hämmentää, mutta se on helppo löytää, sillä matkan varrella on hyvin viitat, jotka ohjaavat rantaa etsivät oikeaan suuntaan. Parkkipaikasta on kuitenkin helppo ajaa ohi. Parkkialueen kupeessa on pukuhuoneet ja ylellisiltä tuntuvat vessat, joissa kulkee vesi. Muuten rannalla ei juurikaan tiloja ole, mutta löytyy sieltä sentään yksi penkki ja roskis. Järvi on oikein rauhaisas